Αντικατάσταση κουφωμάτων. Γιατί να τα αλλάξω;

/ / Γενικά

Μία από τις πρώτες εργασίες που περιλαμβάνονται στην ανακαίνιση του σπιτιού μας είναι να αντικαταστήσουμε τα παλιά κουφωματα με νέας τεχνολογίας, ενεργειακά κουφωματα. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική αυτή η αλλαγή; Τι οφέλη έχουμε από την αντικατάσταση των κουφωμάτων;

Σε χιλιάδες σπίτια συναντάμε κουφωματα παλιάς τεχνολογίας, συνήθως ξύλινα ή παλαιού τύπου συρόμενα, τα οποία μπορεί να είναι τοποθετημένα ακόμα και πριν αρκετές δεκαετίες. Αναμφισβήτητα, την περίοδο που τοποθετήθηκαν εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της συγκεκριμένης εποχής, σήμερα όμως; Στις μέρες μας οι ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί κατά πολύ αφού η θερμομόνωση και η ηχομόνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις σε κάθε κτίριο. Δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε και την αλλαγή που έχει συντελεστεί μέσα στα χρόνια στο στιλ και την αρχιτεκτονική των κτιρίων, λόγοι που καθιστούν επίσης απαραίτητη την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων.

 

Ένας πολύ βασικός λόγος για την αλλαγή κουφωμάτων είναι η θερμομόνωση του κτιρίου. Τα ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή δεν επιτρέπουν τη μεταφορά της θερμότητας από και προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ανάγκες του χώρου σε θέρμανση και ψύξη. Με άλλα λόγια, συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων αφού ελαχιστοποιούν τις θερμικές απώλειες που υπάρχουν στο κτίριο.

Η ηχομόνωση αποτελεί έναν ακόμη βασικό λόγο για να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή. Τα παλαιού τύπου κουφωματα με μονό τζάμι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δε βοηθούν καθόλου στην απομόνωση του χώρου μας από τους θορύβους τους περιβάλλοντος. Όσοι έχουμε βρεθεί σε σπίτια με τέτοια κουφώματα θυμόμαστε σίγουρα πόσο δυνατά ακουγόταν στο εσωτερικό του σπιτιού οποιοσδήποτε θόρυβος από το δρόμο. Σε αντίθεση, τα ενεργειακά κουφώματα απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους, χαρίζοντας στο σπίτι μας την απαραίτητη ηρεμία που έχουμε ανάγκη καθημερινά.

Τέλος, δεν μπορεί να παραληφθεί η βελτίωση στην αισθητική του σπιτιού μας αφού η ποικιλία χρωματισμών και σχεδίων στην οποία προσφέρονται τα ενεργειακά κουφώματα μπορεί να ταιριάξει σε κάθε γούστο ανανεώνοντας την εμφάνιση του χώρου μας.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αλλαγή στα κουφωματα βοηθάει όχι μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατAnti’ οίκον» του Υπουργείου επιδοτεί την αντικατάσταση κουφωμάτων έως και 70%.