Ενεργειακά Τζάμια

Σε ένα μέσο σπίτι το 35% της θερμικής απώλειας, το μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό συγκριτικά με τις αντίστοιχες απώλειες από το δάπεδο, τη σκεπή κλπ, οφείλεται στα παράθυρα. Είναι λοιπόν σαφές ότι η ελαχιστοποίηση των απωλειών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά εάν πρόκειται για μια νέα κατοικία.

Τα ενεργειακά τζάμια, τα οποία ακόμη παραμένουν άγνωστα σε πολλούς, έρχονται να δώσουν τη λύση στο παραπάνω. Τι είναι όμως τα ενεργειακά τζάμια ή αλλιώς ενεργειακοί υαλοπίνακες;

Τα νέας γενιάς αυτά τζάμια, λόγω της επίστρωσης μικροσκοπικών οξειδίων στη μία πλευρά τους δεν επιτρέπουν τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας ή και αντίστροφα.

Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μία πρώτη μόνωση του σπιτιού, η οποία μειώνει κατακόρυφα τις απώλειες προς το περιβάλλον κι επομένως μειώνει τις ανάγκες μας σε θέρμανση και την κατανάλωση του καυσίμου που έχουμε επιλέξει για τη θέρμανσή μας.

Εξοικονόμηση έως και 50%

Μέσω των ενεργειακών τζαμιών, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση έως και 50% στις δαπάνες μας που αφορούν ηλεκτρισμό και θέρμανση.

Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του χώρου, ένα ενεργειακό τζάμι εξοικονομεί ετησίως 300 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για ένα τυπικό διαμέρισμα 100 περίπου τετραγωνικών, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές, η απόσβεση θα ολοκληρωθεί σε 3 περίπου χρόνια από τη στιγμή της εγκατάστασης.

Θερμομόνωση και ενεργειακά τζάμια για βέλτιστα αποτελέσματα

Εκτός από τα ενεργειακά τζάμια, η θερμομόνωση αποτελεί επίσης ένα σημαντικό «όπλο» για την εξοικονόμηση στα κτίρια. Αν μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σπιτιού μας τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, θα δούμε ότι είναι γύρω σους 18-20 βαθμούς. Αν κάνουμε το ίδιο πείραμα στο τέλος του καλοκαιριού, επειδή ακριβώς το σπίτι θα έχει συσσωρεύσει υψηλές θερμοκρασίες επί τρείς περίπου μήνες, θα τη μετρήσουμε στους 28 με 38 βαθμούς. Το σπίτι μας δηλαδή λειτουργεί σαν συσσωρευτής ενέργειας, οπότε το πιο αποτελεσματικό όπλο για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, είναι αφενός η θερμομόνωση, αφετέρου τα ενεργειακά τζάμια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, εάν δεν έχουμε θερμομόνωση ή ενεργειακά τζάμια, εκείνο για το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε ακριβότερα είναι η ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και αυτό διότι εάν για τη θέρμανση ενός χώρου χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, 1 λίτρο πετρελαίου, για να τον ψύξουμε χρειαζόμαστε …3 . Δηλαδή, η αναλογία θέρμανσης – ψύξης είναι 1 προς 3, και ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τις δαπάνες που συνεπάγεται η συνεχής χρήση κλιματιστικών, πόσο μάλλον τώρα που τα τιμολόγια της ΔΕΗ βρίσκονται σε ανοδική πορεία, είναι η σωστή θερμομόνωση σε συνδυασμό με ενεργειακά τζάμια.

Πηγή: http://thermansipress.gr/